MORIS MANES – O PERMANENTA REVELATIE ARTISTICA

Moris Manes

Dorel Schor

In urma cu mai multi ani, eram abonat la revista “Imaj”. In ciuda faptului ca denumirea te duce cu gindul la frantuzescul image, era o publicatie medicala, titlul fiind compus din initialele in engleza ale Jurnalului Asociatiei Medicilor Israelieni. Probabil ca editorii sesizasera si ei sonoritatea numelui pentru ca au hotarit sa ilustreze coperta cu tablouri ale unor foarte buni pictori israelieni. Asa l-am “descoperit” eu pe Moris Manes.

Pe coperta unui numar de revista era reprodus un tablou, reprezentind un violoncelist. Trebuie ca violoncelistul lui Manes sa fi fost un mare virtuos pentru ca, privindu-l, auzeai aevea muzica de concert, arcusul lui fremata nervos, corpul aproape se desprindea de pe suportul inert pentru a-ti popula imaginatia. Dar virtuosul era, bineinteles, pictorul care reusise miraculos sa redea miscarea, transformind o lucrare bidimensionala intr-un spectacol.

Atunci mi-am propus sa cunosc mai bine creatia lui Moris Manes. Este vorba de un pictor consacrat, cu performante remarcabile. Biografia sa e lipsita de “evenimente” speciale, drumul lui in arta e acela al unui om serios, constient de valoarea lucrarilor sale si care nu cauta cu orice pret reclama. Artistul pare sa nu se grabeasca nicaieri… Si totusi, ajuns in Israel putin timp dupa absolvirea Academiei de Arta (Institutul Nicolae Grigorescu) din Bucuresti, s-a impus prin lucrari in pictura, sculptura si ceramica, a predat ca profesor  si conferentiar, artele plastice in liceele din tara, a fost unul din cei care au intemeiat galeria de arta a Herzliei…

Cine s-a familiarizat cit de putin cu stilul propriu a lui Moris Manes ii va recunoaste lucrarile de la distanta. Exista ceva unic in compozitiile sale, dominate in primul rind, cum am afirmat, de energie debordanta, de culori navalnice, de o perspectiva dirijata de niste reguli proprii, numai ale lui. Culorile sunt calde, puternice dar familiare. Liniile sunt energice, cuceritoare, dar intime. Este justificata parerea exegetilor, convinsi ca toate aceste elemente ii permit pictorului sa transmita privitorului, cu un plus de forta, mesajul sau, experienta sa de viata, frumusetea in care se sublimeaza ideile, personalitatea sa puternica, conceptia despre existenta. Toate acestea izbucnesc vulcanic, cucerind spatii virtuale si teritorii temporale.

Moris ManesMoris Manes a expus in nenumarate expozitii individuale si colective. In tara si peste hotare. Lucrarile sale se afla in galerii de prestigiu, in colectii particulare ale iubitorilor de frumos din multe tari. Recenta expozitie de la Casa Artistilor din orasul sau vine sa confirme arta in permanenta revelatie a unui neobosit manuitor al penelului.

Tagged with: , , ,
Posted in Romana

Niram Art Israel brought to you by:

Authors