CASA SEFARAD-ISRAEL PREZINTA ECOURI ALE TRADITIEI EVREIESTI IN CULTURA ROMANA MODERNA

Paul CelanCasa Sefarad-Israel in colaborare cu ICR Madrid organizeaza Seara de conferinte despre literatura lui Mihail Sebastian, Max Blecher si a lui Paul Celan si proiectia filmului "Duo pentru Paoloncel si Petronom" realizat de Alexandru Solomon – Romania, 1994, 27´- documentar despre prietenia dintre Paul Celan si Petre Solomon.

 

Program:

 

- Conferinta despre literatura lui Mihail Sebastian si a lui Max Blecher, sustinuta de Eugenia Popeanga Chelaru, prof. univ. Universitatea Complutense.

- Conferinta despre Paul Celan, sustinuta de Arnau Pons, scriitor, traducator al operei lui Paul Celan

- Proiectie film "Duo pentru Paoloncel si Petronom", Alexandru Solomon (Romania, 1994, 27´ DVD, subtitluri în spaniola). Prezentarea filmului va fi realizata de regizorul Alexandru Solomon.

 

26 septembrie, 17:30
Casa Sefarad-Israel
C/Mayor, 69, parter

Intrarea libera

Eugenia Popeanga Chelaru

Este doctor în filologie, profesor titular la Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie, specialista în literaturi romanice. Conduce grupuri de cercetare pe domenii multidisciplinare si este coordonatoarea Masteratului în Studii Literare al Universitatii Complutense. Este autoarea a numeroase studii despre autori romani contemporani printre care Mihail Sebastian si Mircea Cartarescu.

Arnau Pons

S-a nascut în Felanitx, Mallorca, în 1965, locuieste în Barcelona din 1989. Combina creatia si eseul despre poezie cu traducerea literara. Concepe poezia ca pe o activitate reflexiva si critica, nu fara un continut etic si politic datorat caracterului sau rebel si emancipat. De obicei traduce în catalana, dar si în spaniola, franceza, portugheza, germana si italiana. Are cunostinte de rusa, ebraica si idish. Din aceasta ultima limba a tradus în ebraica spaniola opera cea mai cunoscuta a lui Yitsjok Katzenelson, El kante del puevlo djidyó atemado (Cantecul poporului evreu asasinat). Scrie poezie în catalana, dar a compus un scurt ciclu de posezie în ebraica spaniola, Solombra menazada. A optat pentru a-si publica poemele în tiraje reduse. Trebuie evidentiat A desclòs (titlu care face aluzie la trobar clus si care poate sa însemne franchete în franceza veche) si Desertar (o poezie lunga care a fost tradusa în franceza). A scris despre diferiti autori precum Maurice Blanchot, Salvador Espriu, Miquel Bauçà, Maria-Mercè Marçal, Hélène Cixous, Àngel Guimerà si Joan Maragall. Si i-a tradus, printre altii, pe Luiza Neto Jorge, Herberto Helder, Jacques Dupin, Henri Meschonnic, Dino Campana, Paul Celan, Peter Szondi, precum si poeme de Velimir Jlébnikov. La nivel international, se evidentiaza prin lucrarea ermeneutica despre poezia lui Paul Celan. Din 2001, colaboreaza cu filologul francez Jean Bollack, pe care l-a prezentat în Piatra de inima [Piedra de corazón] si Poezia împotriva poeziei [Poesía contra poesía]. Coordoneaza o colectie de eseuri în care au aparut autori precum Idith Zertal, Sarah Kofman, Hannah Arendt, Joan Miró, Roland Barthes, Ingeborg Bachmann si Àngel Carmona, pe langa o colectie de traduceri de poezie, cu autori precum Max Jacob si Thomas Bernhard.

Alexandru Solomon

La începutul anilor 90, Solomon s-a evidentiat ca tanar regizor de imagine si a început sa realizeze film documentar în timp ce filma si lungmetraje de fictiune. Solomon a fost printre primii regizori de film din Romania care s-au dedicat unui gen, pe vremea aceea compromis; astazi este unul dintre cei mai importanti realizatori de film cu semnificatii politice din Romania si activ în domeniul documentarului pe plan international. Filmul sau „Marele jaf comunist” (2004) a primit premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul de Film de Istorie de la Pessac, Franta si premiul pentru valori sociale la Festivalul Documenta Madrid. „Cold Waves” (2007), o bucata terifianta de istorie politica, a rulat 12 saptamani în cinematografele din Romania. Alexandru a lansat de curand „Kapitalism – reteta noastra secreta”, despre aparitia unei noi clase dominante în Europa de Est (produs de Arte si RTBF cu sprijinul Media, prezentat la festivalurile din Sarajevo, IDFA Amsterdam si Goeteborg). Este directorul Festivalului One World Romania.
"Duo pentru Paoloncel si Petronom"

Romania, 1994, 28 min, DVD, subtitluri în spaniola

Scenariul, regia si imaginea: Alexandru Solomon
Filmul este bazat pe cartea lui Petre Solomon: „Paul Celan – dimensiunea romaneasca”
Distributie: Tomi Cristin. Adrian Ilea
Montaj: Dobrica Lospa
Muzica: Mihai Mitrea-Celarianu: „Weil Paul Celan”
Produs de Fundatia Arte Vizuale

“Filmul vorbeste despre prietenia dintre Paul Celan si Petre Solomon, tatal meu, înfiripata între anii 1940 – 1947 la Bucuresti. Pe fundalul unei lumi care a luat-o razna, doi tineri poeti formeaza un fel de duet muzical, transformandu-si nelinistile si amintirile dureroase în poezii si jocuri de cuvinte.” Alexandru Solomon

Premii

Premiul pentru cel mai bun film video la Festivalul international de film pentru tineret, Romania (1994)
Premiul special la Mediafest ’96, Romania.
Cel mai bun eseu filmic, Targu Mures (1994).
Selectionat la festivalurile de la Cracovia (1995), Clermont – Ferrand (1996), Stuttgarter Filmwinter (1996).
Proiectii la Paris, Bruxelles, Mainz, Berlin
Difuzat de TVR 2

Proiect realizat cu ocazia participarii Romaniei ca Tara invitata la Targul International de Carte LIBER 2011 si integrat în cadrul evenimentelor organizate sub sloganul „2011. Anul literaturii romane în Spania“.

Tagged with: , , ,
Posted in Romana

Niram Art Israel brought to you by:

Authors