SAMY BRISS – DIMENSIUNEA SA EUROPEANA

Samy Brissde Dorel Schor

Español: Samy Briss y su dimensión europea

Cu foarte multi ani in urma, in apartamentul unei bune cunostinte, am vazut pentru prima data un tablou semnat Samy Briss. Era cu totul “altfel” decit celelalte lucrari  din salon si i-am declarat deschis gazdei ca aceasta este cea mai buna pictura pe care o are in colectie. As fi vrut sa-l cunosc pe artist, dar mi s-a spus ca dupa o fructuoasa perioada israeliana, s-a stabilit la Paris unde  se bucura de mult succes.

Pe buna dreptate…Sami Briss este fara indoiala unul dintre cei mai populari si mai apreciati pictori israelieni, dar dimensiunea sa europeana a obtinut-o, asa cum se intimpla, peste hotare. S-a afirmat ca el combina stilul cubist cu cel… bizantin! S-a spus ca figurile din tablourile sale sint niste  icoane moderne care te privesc frontal si clasic, dar cu o sanatoasa tenta de umor . Exegetii au sustinut ca imaginile sale capteaza forta  dar si vulnerabilitatea vietii moderne. Imi permit sa afirm ca toti au dreptate.

Samy Briss s-a nascut la Iasi. A urmat studiile academice la Bucuresti sub indrumarea  lui Camil Ressu. La virsta de 30 de ani a emigrat in Israel. S-a remarcat repede si aici, peste putin timp avea prima expozitie personala in Tel Aviv. Chiar stabilindu-se in Franta, , lasa in urma sa mozaicuri, reliefuri in lemn, decoratii murale pe numeroase cladiri publice.

Pictorul are un stil foarte personal care ii fac lucrarile usor de recunoscut. Experienta sa surrealista il apropie de Paul Klee si de Victor Brauner fara riscul de a-l confunda. Probabil ca exista  in creatia sa urme ale scolii romanesti si nostalgia icoanelor din Moldova natala, dar si puternice elemente traditionale iudaice, amprenta muzicantilor populari, kleizmerii. O anumita aparenta naivitate a figurilor sau a compozitiei se naste din esenta expresiei populare, trecuta cu maiestrie printr-o subtila si inteligenta

metamorfoza. Exista elemente specifice, comune multor din lucrarilor sale precum pasarea, pestele, floarea, instrumentele musicale…Optiunea sa coloristica este de asemenea originala si remarcabila.

Samy Briss expune acum la Tel Aviv. In urma cu un an si-a semnat prezenta la Ierusalim. Acest pictor, cu lucrari in muzee si colectii din Romania, Franta, Anglia, Germania, Suedia, Olanda, Luxemburg, Canada , Statele Unite revine mereu in Israelul tineretii sale si al primelor succese, aici unde are prieteni si admiratori statornici. Unde se simte acasa  si unde, desigur, gaseste intotdeauna destule motive de inspiratie.

Tagged with: , , , ,
Posted in Art, Romana

Niram Art Israel brought to you by:

Authors