Opera de Marcel Janco estimata in jur de 180.000 lire sterline in licitatie in Anglia

Ein Hod _ Fotografía de RUTH SHARVIT SHARF

Ein Hod _ Fotografía de RUTH SHARVIT SHARF

Celebra casa de licitatii Bonham’s din Londra va  organiza la sfarsitul lunii mai 2011 o licitatie de Arta Israeliana si Judaica. Printre cele mai valoroase piese se numara o pictura de Marcel Janco, denumita Portul din Marseille, din anul 1933 care are un pret estimativ de vanzare intre 120.000 si 180.000 de lire sterline.

Nascut la Bucuresti, in 1895, Marcel Janco este considerat unul dintre fondatorii dadaismului.

Inca din anii liceului scoate impreuna cu Tristan Tzara si Ion Vinea revista “Simbol” Sosit la Zürich in 1915, pentru a studia arhitectura la Institutul Politehnic, frecventeaza reuniunile artistice de la Cabaretul “Voltaire”, unde il cunoaste pe Hans Arp si se reintalneste cu Tristan Tzara, participand la initierea miscarii dadaiste.

In 1919, la Basel, infiinteaza impreuna cu Hans Arp si Alberto Giacometti grupul “Artistii radicali”.

In 1922 revine in Romania, devenind unul dintre promotorii artei de avangarda. Face parte din cercul condus de poetul Ion Vinea, care edita revista “Contimporanul” si participa cu tablouri la expozitii organizate impreuna cu sculptorita Milita Petrascu si pictorita Margareta Sterian. In spiritul efervescent al vremii, Marcel Iancu se afiliaza unor grupari avangardiste cu o componenta eterogena, ca “Arta noua” “Grupul de arta” si “Criterion” in care se gasesc si M.H. Maxy, Victor Brauner, Mattis Teusch, Corneliu Michailescu.

In 1941 se muta in Eretz Israel. Organizeaza grupul “Orizonturi noi” si o societate de creatie artistica la Ein Hod, in 1953 si pune bazele muzeului care ii poarta numele, Dada-Janco.

Participa in 1952 la Bienala din Venetia.

In 1967 primeste Israel Prize pentru Pictura.

Alt artist israelian important  a carui opera va fi prezenta la Londra este  Israel Hershberg, fondatorul Jerusalem Studio School. Este vorba de pictura ‘Ierusalim, central orasului,’ din 1989-90, si are un pret estimativ de  £100,000-150,000.

Alti artisti plastici care vor avea opere in licitatie sunt: Ori Reisman, Jakob Steinhardt , Ludwig Blum.

Tagged with: , , , , , , ,
Posted in Art, Romana

Niram Art Israel brought to you by:

Authors