Yardena Sharabi, O viziune particulara

de Dorel Schor

Mai Multe Fotografii: http://niramartisrael.defesesfinearts.com/2011/03/yardena-sharabi-una-vision-particular/

Fiecare artist isi constituie, cu timpul, un profil personal. Ma refer la numitorul comun care aduna caracteristici tematice, stilistice, de intentie… Evident, intra in biografia artistica a acestuia memoria personala sau traditiile, influente dorite sau nu, modele care devin uneori simboluri ale unor stari existentiale.

Lucrarile Yardenei Sharabi se inscriu in doua categorii distincte. Pe de o parte, compozitii si portrete inspirate din viata comunitatii iemenite, o lume pe care, desigur, a cunoscut-o foarte bine in copilarie, pe de alta peisajul israelian pe care, cu certitudine, il cunoaste bine si il indrageste.

Chipurile de femei din tablourile Yardenei sunt desprinse dintr-o lume trecuta… Personajele se afla, de cele mai multe ori, intr-un echilibru precar. Modelele au priviri introspective, siluetele sunt usor bizare, atmosfera e incarcata… Dar viziunea pictoritei are un oarecare mister si degaja emotie. Te intrebi, fara sa gasesti neaparat un raspuns, care e subtextul imaginii. Si presupui, in modul cel mai firesc, ca sint proiectii ale unor amintiri care persista in subconstient, modelul avind rolul de element simbolic. Pentru o perioada din istoria tarii si pentru un anumit segment de populatie.

In aceste lucrari, reteaua grafica este de cele mai multe ori incarcata, complicata in detalii. Uneori, expresivitatea liniei cedeaza teren culorii, alteori linia isi recapata drepturile, iar culoarea se asterne in suprafete rarefiate… Impresia initiala de soc vizual se dilueaza in senzatia de simpatie pentru personajele din pinza..

In peisaje, lumina si culoarea joaca rolul principal. De asta data, culorile sunt dispuse in tuse scurte, nervoase….La orizont, cerul apare vast, netulburat. Din toate aceste imagini, omul este absent (in majoritatea lucrarilor). Natura e intrerupta numai uneori de arhitectura unei cladiri. Desenul recurge la un geometrism sobru, avind o importanta secundara. Formele se dizolva in spatiu, culoarea capata o valoare afectiva particulara, ea confera un plus de incarcatura emotionala…

S-ar putea ca aceasta dihotomie sa fie secretul unei specificitati neintentionate in tematica si stilul pictoritei. Yardena Sharabi este probabil prototipul artistului in care se intilnesc traditiile empirice orientale si arta culta europeana. Nu e exclus ca tocmai aceasta nota inedita sa determine succesul expozitiilor ei din tara, din Polonia, din Franta si de aiurea.

Tagged with: , , , , ,
Posted in Romana

Niram Art Israel brought to you by:

Authors